Gecertificeerde en gekwalificeerde medewerkers
De best beschikbare technieken
Kwaliteit en veiligheid

Home / Kennisbank / Investeringsaftrek asbest verwijderen voor bedrijven

Investeringsaftrek asbest verwijderen voor bedrijven


Voor particulieren én bedrijven bestaat er sinds 2016 een subsidie voor het verwijderen van asbest. Voor bedrijven zijn er daarnaast nog twee fiscale regelingen voor asbestverwijdering. Wij noemen het investeringsaftrek asbest verwijderen voor bedrijven.

Investeringsaftrek MIA en VAMIL

Voor het vervangen van asbest daken op bedrijfspanden kunnen bedrijven gebruik maken van de Milieu Investeringsaftrek (afgekort MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (ook wel VAMIL genoemd).

Met de milieu-investeringsaftrek is het mogelijk om de fiscale winst terug te brengen. Het is met de MIA (afhankelijk van de milieu effecten) mogelijk om tot 36 procent van het investeringsbedrag in mindering te brengen op de fiscale winst.

Met behulp van de VAMIL is het mogelijk om investeringen op een willekeurig moment af te schrijven. Sneller afschrijven verlaagt de fiscale winst en hierdoor wordt minder belasting betaald in dat jaar. VAMIL en MIA zijn twee verschillende regelingen die gecombineerd gebruikt kunnen worden. Een uitgebreide uitleg over het toepassen van deze investeringsaftrek regelingen staat op de website belastingdienst.nl.

Asbest verwijderen en zonnepanelen monteren

Een andere fiscale regeling is mogelijk wanneer bedrijven hun asbest dakbedekking vervangen voor zonnepanelen. Bedrijven kunnen dan gebruik maken van de Energie-investeringsaftrek (EIA). Bovendien is het mogelijk om de willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL) aan te vragen maar een combinatie van EIA en MIA is niet mogelijk.

De Energie-Investeringsaftrek (EIA) bestaat zodat bedrijven fiscaal voordelig kunnen investeren in energiezuinige technieken en duurzame energie. Het monteren van zonnepanelen valt daar ook onder. Voor bedrijven is het mogelijk om 41,5% van de investeringskosten af te trekken van de fiscale winst. Dit is mogelijk naast de normale afschrijvingen.

Subsidieregeling asbestverwijdering voor de agrarische sector

Bij de provincie is het mogelijk om subsidie op asbest aan te vragen wanneer asbest daken verwijderd worden. Zowel bedrijven als particulieren, stichtingen en onderwijsinstellingen komen in aanmerking.