Gecertificeerde en gekwalificeerde medewerkers
De best beschikbare technieken
Kwaliteit en veiligheid

Home / Kennisbank / Asbestbeleid overheid

Asbestbeleid overheid

De overheid wil alle blootstelling aan asbestvezels voorkomen. Het inademen van asbestvezels is zeer schadelijk voor de gezondheid en kan resulteren in een verslechtering van de volksgezondheid. Om schade aan de volksgezondheid te voorkomen heeft de overheid een streng asbest beleid opgesteld.

Geen nieuwe asbest slachtoffers in 2040

Jaarlijks overlijden naar schatting 1000 mensen als gevolg van het inademen van asbestvezels. Om die reden heeft de Rijksoverheid regels opgesteld om ervoor te zorgen dat asbest niet langer een gevaar is voor de volksgezondheid. Als doelstelling heeft de overheid: Geen nieuwe asbest slachtoffers in 2040.

Verbod sinds 1993

Al sinds 1 juli 1993 is het niet meer toegestaan om asbest of asbesthoudende materialen te gebruiken, verkopen, importeren, weggeven of opnieuw bewerken. Er geldt een Europees asbest verbod sinds 2005.

Regels betreffende asbest

De overheid heeft regels opgesteld betreffende de inventarisatie en de verwijdering van asbest in Nederland. Deze zijn inzichtelijk in:

Alle asbest daken verwijderd in 2028

Vanaf 2028 geldt er in Nederland een verbod op asbest daken. Dit betekent dat zich op geen enkel gebouw in Nederland meer asbest mag bevinden. De regeling geldt zowel voor bedrijven als voor particulieren.

Bedrijven en particulieren geïnformeerd door de gemeenten

Het is aan de gemeenten in Nederland om bedrijven en particulieren te informeren over het geldende asbest beleid en over de verwijdering van asbest. Gemeentes hebben ook meer informatie over waar asbest kan worden gestort.